Det tværkommunale projekt, "UNG: Stop op! Drop nikotinen!", løber frem til 2027 og har som mål at udvikle og afprøve indsatser rettet mod udskolingselever og elever på ungdomsuddannelser. Projektet udspringer af et behov for gode og effektive nikotinstoptilbud til unge i Danmark, som i øjeblikket mangler.
Der er stor glæde i de fem kommuner over Sundhedsstyrelsens godkendelse og økonomiske støtte. Både skoler, uddannelsesinstitutioner og kommunale enheder har vist massiv opbakning til projektet, og de første indsatser forventes at blive afprøvet i 2025. Målet er at kunne præsentere et nyt, effektivt koncept i 2027.
Nikotin kan medføre sundhedsskader og afhængighed, som blandt andet skader hjernen og kan føre til angst hos unge. Nye nikotinprodukter kommer løbende på markedet, og ulovlige nikotinprodukter, som indeholder euforiserende stoffer, er allerede i omløb blandt unge. Det er derfor vigtigt at få udviklet og implementeret effektive metoder til at hjælpe unge med at undgå afhængighed af nikotin.
Projektet trækker på erfaringer fra forskningsprojektet U-Niko, hvor kommunerne også har været aktive indsatskommuner. Disse erfaringer vil blive indarbejdet i det nye projekt og bidrage til en styrket indsats mod brugen af nikotinprodukter blandt børn og unge i de kommende år.
Sundhedsstyrelsens pulje, "Pulje til udvikling af ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge", har givet tilsagn om godt 7 millioner kroner til projektet. I alt har 17 projekter modtaget tilsagn fra denne pulje, som har til formål at udvikle nye metoder til ryge- og nikotinstop.
Fakta viser, hvor dramatisk nikotin kan påvirke unges helbred. En enkelt nikotinpose kan give unge over 20 gange mere nikotin i blodet end en cigaret. Nikotin er blandt de mest afhængighedsskabende stoffer, der findes, og der ses en stigning i brugen af nikotinposer og ulovlige "puff bars" blandt unge. Næsten hver femte ung mellem 15 og 17 år bruger et nikotinprodukt som nikotinposer eller vapes.